Projekt "Četvrkom zajedno!"

Projekt je započet 2005. godine i predviđeno je trajno provođenje projekta Korisnici projekta su osobe s posebnim potrebama, 26 polaznika radionice Centra za rehabilitaciju i 6 osoba s posebnim potrebama koje nisu uključene u druge programe. Svi su u dobi od 18- 50 godina (pojednako su zastupljena oba spola; dvoje njih u invalidskim kolicima) njihovi roditelji, članovi obitelji, stručni voditelji, volonteri i dr.

Cilj roditelja i članova Udruge je okupiti osobe s posebnim potrebama s područja grada Zaprešića i okolnih općina Zagrebačke županije kao i njihove roditelje, članove obitelji, prijatelje, te ukazati im na mogućnosti integracije u organizirane programe rada sa ciljem postizanja bolje kvalitete života tih osoba i njihovih obitelji.

U radionici Zaprešić, koja okuplja 25 stalnih korisnika, provode se aktivnosti koje daju pozitivne i pohvalne rezultate. Program se provodi putem kreativnih radionica (keramičarska, likovna, literarna, dramska, glazbena, ručni rad) i sportskih aktivnosti.

Posebice želimo naglasiti rad s Eko- Udrugom i naš projekt „ Zajedno u vrtu“ koji smo realizirali s njima. Osim poticanja ekološke svijesti, ovaj projekt poticao je razne kognitivne i (psiho)motoričke sposobnosti i vještine. Korisnici i roditelji su sadili, kopali zemlju, štihali, zalijevali cvijeće i biljke, te su pridonjeli i estetskom uređenju radionice. Zatim su se članovi naučili imenovati i koristiti razne plodove i proizveli su razne Eko-proizvode, tj. radili su razne čajeve, čips od jabuke, začine, džem od jagode, kupine itd. Ovaj projekt na odličan način rehablitira i obrazuje osobe s posebnim potrebama. Oni uočavaju veze i zakonitosti prirode i doživljavaju uspjeh jer mogu aktivno i potpuno samostalno sudjelovati i pridonjeti u stvaranju, te vide rezultat svog rada.
Osim rada s Eko-Udrugom naši su susreti popraćeni stalnim prisustvom mladih volontera, koji često također osmišljavaju naše druženje. Najveći interes ponuđenih programa volontera se pokazao u području mode i lifestyle-a (savjeti šminkanja i odjevanja, frizure i ples (disko)), te smo uvidjeli potrebu da u tom pogeldu nešto moramo pokrenuti.

U likovnoj radionici oslikavaju se i vezu platna, izrađuju jastuci, nadstoljnjaci, izrađuju čestitke, jednostavni proizvodi od gline, koji se peku u keramičkoj peći, te se provode sportske, glazbene, dramske i literarne aktivnosti.

Svaki četvrtak u 14:00 sati je susret u prostoru Centra za rehabilitaciju radionce Zaprešić, gdje se okupljaju korisnici Centra, njihovi roditelji, članovi obitelji, volonteri i osobe s posebnim potrebama koje nisu uključene u nijedan organizirani oblik psihosocijalne rehabilitacije.

Organizirali smo i svoj prvi humanitarni koncert „Iz ljubavi za njih“ i humanitarnu akciju za druge potrebite "Bolji život za Filipa i Patrika".

 

©Udruga Ivančica

Dizajn i izrada: IDI VIDI d.o.o.